Noodpakket

Bent U goed voorbereid?





Er gebeuren de laatste tijd veel vreemde dingen in de wereld.
- Natuurrampen (overstromingen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen)
- Unieke weersomstandigheden
- Oorlogen, aanslagen, onrusten en demonstraties
- Financiële crisis
- Milieuvervuiling (olieramp BP ’10, kernramp Japan ’11, brand bij Moerdijk ’11).


De overheid wijst ons al enkele jaren op het feit dat wij als Nederlanders voorbereid moeten zijn op eventuele noodsituaties. 
De ‘Denk vooruit’ campagne is de laatste tijd weer steeds vaker te horen en te zien op radio en televisie.


Maak van een probleem geen ramp


We hebben het goed voor elkaar in Nederland, maar ook bij ons kan iets gebeuren. Het kan zijn dat de stroom langere tijd uitvalt, er geen water uit de kraan komt of dat je tijdelijk je huis moet verlaten, bijvoorbeeld door explosiegevaar of een grote brand. Het is handig om voorbereid te zijn op dit soort situaties. De hulpdiensten zijn namelijk nooit meteen ter plaatse en kunnen niet altijd iedereen direct helpen.


Zorg voor een goede voorbereiding


Of je nu alleen woont of een gezin hebt, het is altijd slim om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen en je te informeren over risico’s in je omgeving.


Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden:


*Stel een noodpakket samen.
*Informeer jezelf over risico’s in je omgeving.
*Lees wat je kunt doen bij verschillende soorten noodsituaties.
*Stel de frequentie van de regionale omroep in op je (nood)radio en/of televisie. Deze zender geeft tijdens een noodsituatie informatie van de overheid.
*Weet wat je moet doen als de sirene gaat.
*Het is handig om een EHBO-cursus te doen. Mocht er iets gebeuren, dan kun je jezelf en anderen helpen.
*Als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, maak dan met mensen om je heen (familie, vrienden, buren) afspraken over wie jou kan helpen in een noodsituatie. Daarnaast vind je hier enkele tips hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt voorbereiden.
*Zijn er in jouw omgeving mensen die extra hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie? Bespreek met hen wat je voor hen kunt doen.

 
Ook kun je kijken op: https://crisis.nl/wees-voorbereid


Een noodpakket samenstellen


Of je nu alleen woont of een gezin hebt, het is altijd slim om voorbereid te zijn op een noodsituatie. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen. Veel van de spullen die hieronder genoemd worden, heb je waarschijnlijk al in huis. Verzamel ze op een handige plaats die in noodsituaties snel en makkelijk bereikbaar is. Als het even kan in een waterdichte verpakking en met de rampeninstructies erbij.

Een basisnoodpakket bestaat uit:

* Radio op batterijen of opwindbare radio, afgestemd op de rampenzender
* Zaklamp
* Extra batterijen
* Eerstehulpkit met eerstehulphandboek
* Lucifers in waterdichte verpakking
* Waxinelichtjes
* Warmhouddekens
* Gereedschapsset
* Waarschuwingsfluitje





Het is verstandig om daarnaast ook de volgende producten toe te voegen aan een noodpakket:

* Voorraad van enkele flessen water
* Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
* Reservesleutels van huis en auto
* Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen
* Desinfecterende handgel
* Voorraad houdbaar eten
* Voorraad verzorgingsartikelen zoals wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels
* Voorraadje van de medicijnen die je op doktersvoorschrift gebruikt
* Regenponcho’s
* 8 Eerste Hulp tips


Noteer en Print de inhoud van het noodpakket om eventuele tekorten weer aan te kunnen vullen.



Top


Aanvullende voorbereidingen


Afhankelijk van je eigen situatie (de samenstelling van je gezin of je gezondheid) heb je misschien andere dingen nodig. Vul de lijst daarom zelf verder aan. En controleer elk halfjaar of je voorraad nog compleet en houdbaar is.

Ook is het handig om in een noodsituatie telefoonnummers en andere belangrijke informatie direct bij de hand te hebben. Als hulpmiddel kun je de lijst met noodgegevens printen en invullen.


Wat zijn eigenlijk noodsituaties?


Overal waar mensen wonen en werken, kan plotseling iets voorvallen waardoor de dagelijkse gang van zaken ontregeld raakt. Het kan gaan om een klein incident, bijvoorbeeld binnenshuis of bij jou in de buurt. Maar het kan ook gaan om een groot incident, waarbij slachtoffers kunnen vallen, zoals langdurige uitval van elektriciteit, gas of water, een ernstig verkeersongeval, een grote brand, extreem weer of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen.

Wat kan er in jouw omgeving gebeuren?


Overal in Nederland kan wel iets gebeuren. Ook bij jou in de buurt. Sommige noodsituaties zijn niet locatiegebonden en kunnen overal plaatsvinden, andere daarentegen zijn sterk afhankelijk van een bepaalde locatie. Om een beter inzicht te krijgen in de plaatsgebonden risico’s, is in kaart gebracht welke risico’s zich op welke locaties voordoen (zoals een LPG-tankstation of een vuurwerkopslag).
Vul daar je postcode in om te zien welke mogelijke risico’s zich in jouw omgeving bevinden.


Wat kun je doen in een noodsituatie?

Mocht je onverhoopt in een noodsituatie terechtkomen, dan zullen goede voorbereidingen er hopelijk aan bijdragen dat je deze zo goed mogelijk doorstaat. Op het moment van de noodsituatie zelf, zijn er echter ook dingen die je kunt doen.


Wat doe je als de sirene gaat?

Als de sirene gaat dreigt er gevaar en moet je zo snel mogelijk naar binnen gaan (schuilen). De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoor je de waarschuwingssirene, dan is het alarm dus voor jou bedoeld. Het is dan belangrijk dat je weet wat je moet doen.
1. Ga naar binnen
2. Sluit ramen en deuren
3. Luister naar de rampenzender en volg de instructies die je daar van de overheid krijgt


Wat doe je als je moet evacueren?


Er zijn ook situaties denkbaar waarbij het juist niet verstandig is om thuis te schuilen. Bijvoorbeeld als er sprake is van explosiegevaar of een dreigende overstroming. In dat geval kan het zijn dat je opgeroepen wordt om te evacueren. De sirene gaat dan niet.


Hoe word je verder geïnformeerd?


Zowel tijdens als vlak na een grote noodsituatie geeft de overheid via verschillende kanalen informatie. Een grote ramp krijgt altijd heel veel aandacht op radio en tv. Als dat nodig is, kan de Rijksoverheid bij een nationale ramp zendtijd van de publieke omroepen eisen.

Je kunt zelf ook veel actuele informatie vinden op internet. Bijvoorbeeld op www.crisis.nl. Is er bij jou in de buurt iets ernstigs aan de hand, maar vind je geen actuele informatie op crisis.nl? Luister dan naar jouw regionale omroep (de rampenzender) of kijk op de website van de gemeente.
Soms opent de gemeente een apart informatienummer na een ramp. Informeer bij je gemeente hoe je precies wordt geïnformeerd. Het kan ook zijn dat je gemeente nog andere manieren heeft om je te waarschuwen of op de hoogte te houden bij een ramp. Bijvoorbeeld via een sms.







Ik wil extra benadrukken dat het noodpakket niet alleen uit het pakket zelf bestaat, maar dat het een compleet noodplan moet zijn.

Dus... zorg dat uw noodpakket én overige spullen op een strategische plaats liggen en dat u een risicokaart, een lijst met contactpersonen en een vluchtplan klaar heeft liggen.


Dan pas kunt u zeggen: ''Ik ben voorbereid!!!''